Let op deze 4 alarmbellen bij trainen tijdens en na de zwangerschap

Let op deze 4 alarmbellen bij trainen tijdens en na de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap en na de bevalling biedt talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Een goede conditie kan je zelfs helpen tijdens de bevalling!


Maar er zijn ook belangrijke signalen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je op een veilige en effectieve manier traint. Hieronder heb ik vier alarmbellen beschreven die je in de gaten moet houden bij het trainen tijdens en na de zwangerschap:


  1. Je broek blijft droog:
    Het verliezen van urine tijdens inspanning is niet normaal en mag niet worden genegeerd. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een onderactieve of overactieve bekkenbodem of een verstoorde coördinatie.

    Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en indien nodig professionele hulp te zoeken bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Met de juiste begeleiding kun je nog steeds veilig en effectief sporten tijdens en na je zwangerschap. Schaam je dus zeker niet, want het is misschien niet normaal, het is wel veel voorkomend en heel normaal om aan te geven tijdens het trainen.

  2. Je buik blijft plat:
    Hoewel een platte buik tijdens de zwangerschap of direct na de bevalling misschien niet realistisch is, is het belangrijk om op te letten hoe je buikspieren reageren tijdens het sporten.

    Een diastase, waarbij je buikspieren en de peesplaat ertussen oprekken, is een natuurlijk proces tijdens de zwangerschap. Maar, tijdens het sporten moet je rekening houden met je diastase om het herstel niet te belemmeren. Let op signalen zoals een puntvormige buik in het midden, en pas je oefeningen aan om overmatige druk te voorkomen. Laat je adviseren en begeleiden om blijvende klachten te voorkomen.

  3. Je bekkenbodem blijft in beweging:
    Tijdens en na de zwangerschap is je bekkenbodem kwetsbaar vanwege hormonale veranderingen en het extra gewicht dat erop rust. Het is van cruciaal belang om je bekkenbodem niet te overbelasten tijdens het sporten.

    Let erop dat je bekkenbodem meebeweegt en de impact opvangt, maar vermijd het voortdurend aangespannen houden of naar beneden persen van de bekkenbodem. Ervaar je een drukkend of zwaar gevoel? Probeer te ontspannen en door te ademen, maar raadpleeg een bekkenfysiotherapeut als de klachten aanhouden.

  4. Je hebt geen pijn:
    Pijn is altijd een signaal dat serieus genomen moet worden, vooral tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Forceer jezelf niet door pijn heen te gaan, maar pas je training aan om pijnvrij te blijven bewegen. Steken, rugpijn of buikpijn zijn allemaal signalen dat je lichaam niet comfortabel is met de beweging die je uitvoert. Kies voor alternatieve oefeningen die vergelijkbare effecten hebben, maar zonder de pijn.

Kortom, blijf genieten van sporten tijdens je zwangerschap en na je bevalling, maar wees alert op deze alarmbellen. Laat je goed begeleiden door een professional en trek aan de bel als dat nodig is. Met de juiste zorg en aandacht kun je veilig en effectief blijven trainen terwijl je de gezondheid van jou en je baby beschermt. Doe mee met één van de Powermama lessen samen met andere mama’s en mama’s to-be. Bekijk hier ons aanbod!

Herstellen na een keizersnede
door duda-wsm 16 mei 2024
Het kan zomaar zijn dat je niet vaginaal bevalt, maar dat je een (on)geplande keizersnede krijgt. In dit blog vertel ik je alles over de keizersnede, het herstel van een keizersnede en geef ik je tips mee over hoe je het herstel van een keizersnede nog beter kan laten verlopen
Tijdens de zwangerschap zijn er vele hormonen actief in het lijf. Allemaal met een eigen belangrijke
door duda-wsm 14 mei 2024
Tijdens de zwangerschap zijn er vele hormonen actief in het lijf. Allemaal met een eigen belangrijke functie. Je hoort tijdens je zwangerschap vast vaak het zinnetje “het zijn de zwangerschapshormonen”.
10 voordelen waarom sporten tijdens je zwangerschap
30 april 2024
Sporten tijdens de zwangerschap biedt talloze voordelen voor zowel jou als je groeiende baby. Het kan helpen om je fysieke en mentale welzijn te bevorderen. Daarom heb ik hieronder 10 voordelen van sporten tijdens je zwangerschap benoemd, die je kunnen motiveren om actief te blijven:
Share by: