Hormonen tijdens de zwangerschap

Hormonen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er vele hormonen actief in het lijf. Allemaal met een eigen belangrijke functie. Je hoort tijdens je zwangerschap vast vaak het zinnetje “het zijn de zwangerschapshormonen”.


Vanaf het moment dat je zwanger wordt, begint je lichaam actief hormonen te produceren. Na de innesteling begint bijvoorbeeld de productie van het hormoon hCG. Dit hormoon stimuleert vervolgens de aanmaak van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron.


In dit blog deel ik de belangrijkste hormonen tijdens de zwangerschap met je.


  1. Oestrogeen:
    zorgt voor de bevruchting en innesteling. Oestrogenen worden vaak vrouwelijke hormonen genoemd omdat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruele cyclus en zwangerschap.
    Gedurende de zwangerschap neemt de productie van oestrogenen toe. Oestrogenen zorgen voor een sterke doorbloeding en soepeler maken van de baarmoeder.
  2. Relaxine:
    zorgt voor verweking van banden, pezen en bindweefsel. Dit is nodig zodat de baby tijdens de persfase het bekken kan passeren. Relaxine wordt echter niet plaatselijk rondom het bekken afgegeven maar bevindt zich in het hele lijf. Dit heeft invloed op de belastbaarheid van de moeder.
  3. Progesteron:
    zorgt er voor dat het kindje zich veilig kan innestelen en groeien. De concentratie progesteron in het bloed neemt tot aan het eind van de zwangerschap toe. De functie van progesteron is het soepel maken van de baarmoeder. Echter verslapt het ook de banden van het bekken, de darmen en bloedvaten waardoor je sneller klachten als bekkenpijn, obstipatie, bloedend tandvlees en spataderen krijgt.
  4. Oxytocine:
    zorgt ervoor dat de bevalling begint, dat er goede weeën ontstaan en speelt ook een rol in de hechting met de baby.
  5. Prolactine:
    helpt bij de productie van moedermelk.
  6. HCG:
    is het zwangerschapshormoon wat al vroeg in de urine op te sporen is in een zwangerschapstest.
  7. MSH:
    bepaalt de kleur van huid en haar.

Hoe komt het dat je last kan hebben van hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap?


Tijdens je zwangerschap kan je te maken krijgen met hormoonschommelingen. De hormonen zijn namelijk al aanwezig in je lichaam, maar tijdens je zwangerschap worden specifieke hormonen in grotere hoeveelheden aangemaakt, waardoor de balans van hormonen kan verstoord worden en je mogelijk symptomen ervaart.


Je kan dit merken aan je emoties, maar ook aan je huid, je haar, je nagels.


De schommelingen in je hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je minder lekker in je vel gaat zitten. Heb je hier last van? Ga iets leuks doen! Ga naar buiten, geniet van het zonnetje, of ga lekker bewegen. Want sporten tijdens de zwangerschap is niet alleen gezond, maar heeft ook nog voordelen! Deze lees je in onze blog "10 voordelen van sporten tijdens de zwangerschap".


Wil je meer weten over bewegen tijdens de zwangerschap? Bekijk dan hier ons aanbod!

Herstellen na een keizersnede
door duda-wsm 16 mei 2024
Het kan zomaar zijn dat je niet vaginaal bevalt, maar dat je een (on)geplande keizersnede krijgt. In dit blog vertel ik je alles over de keizersnede, het herstel van een keizersnede en geef ik je tips mee over hoe je het herstel van een keizersnede nog beter kan laten verlopen
10 voordelen waarom sporten tijdens je zwangerschap
30 april 2024
Sporten tijdens de zwangerschap biedt talloze voordelen voor zowel jou als je groeiende baby. Het kan helpen om je fysieke en mentale welzijn te bevorderen. Daarom heb ik hieronder 10 voordelen van sporten tijdens je zwangerschap benoemd, die je kunnen motiveren om actief te blijven:
Do’s and don’ts: Sporten na de bevalling
door duda-wsm 26 maart 2024
Je bent net bevallen van een prachtig kindje! Je voelt dat je weer toe bent aan beweging. Maar wat is nu verstandig? Waar moet je rekening mee houden als je weer wilt sporten na je bevalling?
Share by: