Herstellen na een keizersnede

Het kan zomaar zijn dat je niet vaginaal bevalt, maar dat je een (on)geplande keizersnede krijgt. In dit blog vertel ik je alles over de keizersnede, het herstel van een keizersnede en geef ik je tips mee over hoe je het herstel van een keizersnede nog beter kan laten verlopen


Wat is een keizersnede?

Een keizersnede is een chirurgische ingreep waarbij de baby wordt geboren via een incisie in de buik en de baarmoeder. Een keizersnede kan zowel gepland of ongepland zijn. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gezondheid van de baby en de moeder.

Tijdens een keizersnede wordt een reeks lagen in de buik doorgesneden om toegang te krijgen tot de baarmoeder en de baby te bevrijden. De operatie duurt zo’n 45 minuten. De baby wordt meestal binnen een kwartier geboren.

Er zijn verschillende soorten keizersnedes:

  1. Geplande keizersnede: Dit type keizersnede wordt vooraf gepland, vaak om medische redenen zoals de stuitligging van de baby, placenta previa, of eerdere keizersneden. Het biedt de gelegenheid om de geboorte zorgvuldig te plannen en voor te bereiden
  2. Ongeplande keizersnede: Soms is een keizersnede nodig tijdens de bevalling, zelfs als deze niet van tevoren is gepland. Dit kan het gevolg zijn van complicaties tijdens de bevalling, zoals langdurige arbeid of de noodzaak van foetale noodinterventie
  3. Spoedkeizersnede: Dit is de meest dringende vorm van keizersnede, waarbij de procedure onmiddellijk moet worden uitgevoerd vanwege levensbedreigende situaties voor de moeder of de baby, zoals foetale nood, placenta-abruptie, of ernstige complicaties tijdens de bevalling.


Herstel na een keizersnede

Het herstel na een keizersnede verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het zo’n twee jaar totdat het lichaam echt volledig hersteld is. Gelukkig kun je vaak na 8-10 weken je buik alweer langzaam een beetje gaan belasten. Het is heel belangrijk om jouw lichaam de tijd te geven om te herstellen.


Hieronder vind je een aantal tips over hoe je het herstel na een keizersnede kan bevorderen:

  1. Start langzaam weer met bewegen en pak vooral je rust waar nodig: Een keizersnede is niet zomaar iets. Je bent herstellende van een zware buikoperatie. Gun jezelf echt de tijd om te herstellen en vergeet niet dat langzaam en passend bewegen/sporten óók bijdraagt aan een voorspoedig herstel.
  2. Gezonde voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet rijk aan verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten om je lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een snel herstel. Je lichaam heeft bouwstenen voor je weefsel nodig en daarom is het aan te raden om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
  3. Masseer je litteken: Dit kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van zwelling en stijfheid. Ook zorgt het voor een mooie heling van het litteken.
  4. Wees niet bang om hulp te vragen: Zoals hierboven ook al beschreven staat: je bent herstellende van een zware buikoperatie. Wees dus niet bang om hulp te vragen; bij de boodschappen, koken,huishouden, verzorgen van je kleintje.
  5. Sporten onder begeleiding: Wil jij het sporten na je keizersnede weer oppakken? Zorg er dan altijd voor dat je dit doet onder begeleiding van een pre- of postnatale fitnessexpert.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Hier vind je al onze Powermama Lessen.

Tijdens de zwangerschap zijn er vele hormonen actief in het lijf. Allemaal met een eigen belangrijke
door duda-wsm 14 mei 2024
Tijdens de zwangerschap zijn er vele hormonen actief in het lijf. Allemaal met een eigen belangrijke functie. Je hoort tijdens je zwangerschap vast vaak het zinnetje “het zijn de zwangerschapshormonen”.
10 voordelen waarom sporten tijdens je zwangerschap
30 april 2024
Sporten tijdens de zwangerschap biedt talloze voordelen voor zowel jou als je groeiende baby. Het kan helpen om je fysieke en mentale welzijn te bevorderen. Daarom heb ik hieronder 10 voordelen van sporten tijdens je zwangerschap benoemd, die je kunnen motiveren om actief te blijven:
Do’s and don’ts: Sporten na de bevalling
door duda-wsm 26 maart 2024
Je bent net bevallen van een prachtig kindje! Je voelt dat je weer toe bent aan beweging. Maar wat is nu verstandig? Waar moet je rekening mee houden als je weer wilt sporten na je bevalling?
Share by: